אוכלוסיית הקשישים בישראל גדלה במהירות. עד 2023, צופים כי יהיו כ-1.5 מיליון קשישים ישראלים, 10% מאסיביים מכלל האוכלוסייה. למרות שזו סיבה לחגיגה, היא גם מהווה בעיה. רוב הקשישים הללו יצטרכו בסופו של דבר ללכת לבית אבות. זה משהו שאנחנו צריכים לחגוג, אבל זה גם מהווה אתגר. רבים מהבתים הללו מתוחזקים בצורה גרועה וממומנים בחסר. ככאלה, הם אינם מצוידים מספיק כדי לספק טיפול רפואי נאות למטופליהם. למרבה המזל, לממשלת ישראל יש תוכניות לטפל בסוגיה זו אחת ולתמיד במהלך השנים הקרובות.
ממשלת ישראל כבר הקימה בתי אבות סיעודיים חדשים בצפון, במרכז ובדרום במהלך השנים האחרונות. הם גם התחילו להשקיע יותר כסף בתחזוקת המתקנים הנוכחיים. זוהי התחלה מצוינת; עם זאת, יש להם עוד דרך ארוכה לעבור עד שהם ישיגו את מטרותיהם. לאחר שהדד-ליין 2023 יתגלגל, הממשלה מתכננת לשנות לחלוטין את אופן החשיבה שלנו על בתי אבות סיעודיים בישראל. בעיקרו של דבר, הם רוצים לשנות את כל בתי האבות הנוכחיים למרכזי בריאות עבור מטופלים ועובדים כאחד. הם ישיגו זאת על ידי שיפור איכות הצוות והטמעת טכנולוגיות חדשות לבריאותם ולנוחותם של המטופלים שלהם.
אחת הדרכים שהממשלה מתכננת לשפר את איכות בתי האבות שלהם היא על ידי הפחתת מספר הקשישים לכל מטפלת. כפי שזה נראה כעת, ברוב המתקנים הללו יש הרבה יותר מדי מטופלים לכל מטפלת – מה שמקשה עליהם לספק טיפול רפואי או סיעודי הולם לכולם. כדי להילחם בזה, הם יבדקו גיוס אנשי צוות שאינם רפואיים שיסייעו בכמה משימות יומיומיות, כך שהמטפלות יוכלו להתמקד במה שהן הכי טובות בו: מתן סיוע רפואי או סיעודי למטופלים שלהן. פתרון נוסף הוא להכשיר יותר מטפלות/אחיות כך שיהיו יותר אנשי מקצוע רפואיים זמינים לקחת משמרות בזמנים שונים במהלך היום והלילה.
צעד נוסף שהם מתכננים לנקוט והוא מיושם כבר בבית אבות סיעודי במרכז הוא שיפור שירותי הבריאות על ידי עדכון ציוד רפואי והוספת טכנולוגיות חדשות במידת האפשר. הם יבדקו תחילה שיפוץ כל בניין ישן כך שיהיו מעודכנים בתקני בנייה מודרניים וחוקים לגבי נגישות לאנשים עם מוגבלויות. זה כולל התקנת מעקות ורמפות בכל מתקן וכן הרחבת דלתות כך שאנשים עם כסאות גלגלים יכולים להיכנס ולצאת בקלות מכל חדר כפי שנעשה בבית אבות סיעודי בצפון. לאחר מכן, הם מתכננים להתקין מערכות ויסות טמפרטורה בכל חדר כך שלמטופלים תהיה תמיד שליטה על מידת החום או הקרירות של הסביבה שלהם – שהיא חיונית למניעת מכת חום בין היתר, בעיקר בבית אבות סיעודי בדרום. כדי להקל על הצעד האחרון הזה, בכל חדר יותקנו גם מאווררי תקרה יחד עם מערכות מיזוג אוויר לחודשים החמים יותר של השנה.
עד שנת 2023, ישראל מתכננת להמיר את כל בתי האבות הסיעודיים הקיימים שלהם למרכזי בריאות בהם שני החולים והעובדים בריאים ומאושרים. בין היתר גם על בית אבות סיעודי פרטי, הם ישיגו זאת על ידי שיפור תנאי כוח האדם והכנסת טכנולוגיות בריאות חדשות לשגרת היומיום של כל מתקן. עלינו לפקוח עין עד כמה הם מיישמים את האסטרטגיות הללו; לאחר השלמתם, אנו יכולים לצפות שמרכזי הבריאות הללו יהיו מצוידים הרבה יותר ממה שהם כיום וחלק מהם יוגדרו כבית אבות סיעודי יוקרתי!
למידע נוסף על בתי אבות לחצו כאן